Fides news
Posted in

Groene long vlak bij Zilverkwartier

Posted in

Op 5 minuutjes fietsen of slechts een kwartiertje wandelen van Zilverkwartier ontplooit zich een natuurpark dat dé groene long in district Berchem wordt (en al grotendeels is), als onderdeel van de Groene Singel. Zo wordt het mogelijk om binnen- en buitenstad – Berchem binnen en buiten de Ring – met elkaar te verbinden tot één Park Brialmont. Joggen langs de vijver, een wandeling met de hond of met de kids naar de speeltuin? Voor de toekomstige bewoners van Zilverkwartier kan dit dus vlakbij.

foto’s ©_AG_VESPA /©Eva Goossens

Masterplan voor meer groen
Wonen in Berchem en in Zilverkwartier is niet alleen comfortabel wonen dicht bij ’t stad, maar ook genieten van gezellig groen vlakbij. Vooreerst is er de grote gemeenschappelijke daktuin die omsloten wordt door de nieuwbouwappartementen en toegankelijk is voor alle bewoners. Maar ook wie graag een park opzoekt, blijft niet op zijn honger zitten. Om tegemoet te komen aan de vraag naar groene buitenruimte heeft de stad Antwerpen en district Berchem het grondig aangepakt. Het masterplan Park Brialmont is de projectnaam voor de ontwikkeling van de gebieden De Villegas, Wolvenberg en Brilschans. Deze gebieden worden samen hét groene hart van Berchem.

Eén groot ecologisch landschap
Er werd bij de ontwikkeling trouwens niet over één nacht ijs gegaan. Alles begon in 2012 met het bevragen van sporters naar hun gebruik van het publiek domein. Er werden observaties in het Brilschanspark uitgevoerd en bezoekers van het park gaven hun mening, net als de buurtbewoners. Na een wedstrijd werd in december 2015 het winnend ontwerp voor het masterplan Park Brialmont bekendgemaakt. Anno 2020 zijn de twee eerste deelprojecten opgeleverd. Schepen voor stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening Annick De Ridder stelt: “Meer groen in de stad is een vraag waar we vandaag zowel op vlak van stadsontwikkeling als ruimtelijke ordening een lans voor breken. Met de opening van deze parken zetten we de eerste stappen naar een groene gordel rond en in onze stad. Zo zetten we in op één groot ecologisch landschap.”

Masterplan Park Brialmont © CLUSTER Witteveen+Bos

Wandelpaden en voorplein opengesteld
De afgelopen maanden zijn de laatste grote werken uitgevoerd: er zijn een pad en vlonders aangelegd, de standbeelden met leeuwenkoppen zijn naar hun definitieve plaats verhuisd en er zijn 280 bomen aangeplant. Het gaat om 256 bomen in natuurpark Wolvenberg (eiken, wilgen en fruitbomen) en 24 bomen aan de Entree Grotesteenweg (lindes, kastanjes en eiken). De aannemer is intussen ook bezig met het zaaien van het gras. Om het gras een goede kans te geven om te groeien, mag het nog een tijd (afhankelijk van de weersomstandigheden) niet betreden worden. Daarom worden voorlopig enkel de wandelpaden en het voorplein aan de Grotesteenweg opengesteld. Van zodra het gras voldoende sterk is om te betreden, kan het hele park opengesteld worden.

Ligweide aan de Brilschansvijver
Van aan de Oogststraat – thuisbasis van Zilverkwartier – ben je in een wip bij het park en de Brilschansvijver. In de buurt van de entree aan de Grotesteenweg werd een ligweide voorzien die in verbinding staat met de vijver door een langgerekte terrassenstructuur. Deze terrassenstructuur is opgebouwd uit gras en metselwerk, de materialen waaruit ook de Brialmont-omwalling bestond. Op de treden komen nog bomen zodat je hier zowel in de zon als de schaduw kan relaxen.

Natuurpark Wolvenberg, geënt op ecologie en erfgoed
Tussen de Ring en de Singel ligt Wolvenberg, het enige natuurgebied binnen de Ring. Binnen Park Brialmont blijft Wolvenberg een gebied waar de natuur haar gang kan gaan. Het gebied naast dit natuurgebied wordt omgevormd tot een nieuw open groen natuurpark, een waardevol natuurlandschap met nieuwe recreatieve open plekken voor iedereen. Ook de erfgoedwaarde van de locatie wordt niet vergeten. Zo krijgen bijvoorbeeld de historische leeuwenkoppen een plaats in het park. Het ontwerp voor het gebied is verder waterbestendig zodat natuurlijke waterinfiltratie en buffering mogelijk zijn. Het geheel vormt een wenselijke aanvulling op het schaarse publiek toegankelijke groen en verbetert de leefbaarheid van heel Berchem in het algemeen.

Schepen voor stadsbeheer Fons Duchateau besluit: “Antwerpen wordt steeds groener. De Antwerpenaar vindt steeds makkelijker rustgevende plaatsen in zijn buurt. De inhaaloperatie die wij gestart zijn, komt er geen moment te vroeg. Park Brialmont is een nieuwe parel. Een uitdaging voor onze groendienst, maar wel een die we maar wat graag aangaan.”

 Meer info: Het plan voor Park Brialmont werd opgemaakt door CLUSTER en Witteveen+Bos, in samenwerking met Natuurpunt. AG VESPA, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen, coördineert de ontwikkeling van Park Brialmont. Meer info staat op www.agvespa.be.

Van Zilverkwartier tot Park Brialmont… slechts 5 minuutjes fietsen.