Je al eens afgevraagd waaraan het woonproject De Wastuin in Oud-Berchem zijn niet alledaagse naam te danken heeft? Deze foto uit de oude doos verklaart veel. Waar ooit wasmachines op volle toeren draaiden, wordt er straks volop gebouwd aan een stadsoase met appartementen en stadswoningen die wooncomfort combineren met groene rust. De afbraakwerken op de oude site zijn ondertussen zo goed als voltooid. Alles wordt in gereedheid gebracht om spoedig met de bouw te starten.
Wasserij Gebr. Goossens
Wasserij Goossens, opgericht in 1933 door de gebroeders René en Albert Goossens, is een begrip in Oud-Berchem. Logisch, met een geschiedenis van maar liefst driekwart eeuw – en wel 250 mensen in dienst tijdens de gloriejaren – zal deze wasserij door de buurtbewoners niet snel vergeten worden. Alles start in de Ferdinand Coosemansstraat, met een washal en een inkom die net breed genoeg is voor een paardenkoets. De zaken gaan goed. De waszaal groeit uit tot een machinale wasserij, mét service. De bestelwagens met het logo van wasserij Goossens worden gespot in heel Antwerpen en halen de volle wasmanden op, om nadien alles netjes gewassen en gestreken weer af te leveren.
De succesjaren
De Wasserij Gebr. Goossens groeit gestaag. Met de winst wordt er geïnvesteerd in gebouwen rondom en komen er geavanceerde machines. Ook de zelfwasserij is een succes. Honderden kilo’s aan muntgeld worden wekelijks naar de bank gebracht. Maar tijden veranderen: stilaan vindt de huishoudelijke wasmachine zijn weg naar de gezinnen thuis en klanten haken af. Goossens beslist om zich te specialiseren, onder meer in droogkuis en het reinigen van stukken die niet in de wasmachine passen of mogen. Niettemin moet de wasserij in 2011 definitief de deuren sluiten. Oud-Berchem is bovendien geëvolueerd naar een echte woonwijk en niet langer de plek voor deze kleine industrie. Tijd dus voor een nieuw hoofdstuk.
Van wasserij tot De Wastuin, wonen vlak bij ’t Groen Kwartier
Sinds 2011 staan de gebouwen van de Wasserij Gebr. Goossens leeg. Alleen Kunsthal Extra City vond er in 2013 nog een tijdelijk onderkomen, maar ook deze organisatie heeft ondertussen een nieuwe bestemming gevonden in het voormalige Dominicanenklooster in de Provinciestraat. Tijd voor nieuwe plannen! Niet alleen de voormalige wasserij, maar ook de leegstaande garage Ludikhuyze en enkele omringende panden worden omgevormd tot een duurzaam en bijzonder woonproject. Ter ere van wat ooit was, werd het woonproject De Wastuin gedoopt. Niet alleen de naam herinnert aan vroeger, ook de oude schoorsteen blijft overeind en wordt een blikvanger in de groene binnentuin. Errond komt een zitpartij waar bewoners elkaar kunnen treffen. Omdat zowel Fides als het architectenteam van Stramien volop wil inzetten op duurzaamheid, werden waar mogelijk zoveel mogelijk bouwmaterialen gerecupereerd. Maar liefst 60.000 rode bakstenen zullen worden hergebruikt. De natuursteen uit de oude gebouwen wordt ingezet als breuksteen voor de paden in de tuin. Een tuin die in dit project trouwens heel wat ruimte krijgt en zorgt voor groene verademing. De Wastuin, dat is dus niet alleen wonen in de stad, maar ook thuiskomen in ’t groen. Benieuwd? Ontdek het project. (bron: https://extracitykunsthal.org/over)