Real estate news

Zilverkwartier: duurzame én betaalbare energie

Energieprijzen die de pan uit rijzen? Niet bij Zilverkwartier! Alle appartementen van dit nieuwbouwproject in Berchem zijn aangesloten op het klimaatneutrale warmtenet dat gebruik maakt van restwarmte. Resultaat: duurzame maar ook veel goedkopere energie voor zowel de verwarming als het warme water in de Zilverkwartier appartementen. Een gemiddeld gezin betaalt er momenteel zo’n € 68 per maand. Er zijn nog enkele instapklare appartementen beschikbaar.

Zo’n lage energieprijs, hoe kan dat in deze tijden?

Hartwin Leen van Warmte Verzilverd, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het warmtenet, legt uit: “Alle Zilverkwartier appartementen zijn aangesloten op het warmtenet gevoed door industriële restwarmte. Dit warmtenet zorgt zowel voor de vloerverwarming als het sanitair warm water in alle Zilverkwartier appartementen. Voor deze klimaatneutrale warmte hanteren we een warmtetarief dat de gasprijs niet volgt.  Er is enkel een beperkte indexering gepland die de algemene stijging van de levensduurte volgt om ook onze kosten te kunnen blijven dragen.

Wat betaalt een Zilverkwartier-gezin vandaag?

Hartwin Leen: “Concreet bedraagt de kostprijs voor verwarming en sanitair warm water voor een gemiddeld gezin in het Zilverkwartier momenteel 68 euro per maand. Deze berekening is gebaseerd op een aangenomen verbruik van 10 MWh/jaar, inclusief 6% BTW, en rekening houdend met digitale facturatie. Recent nog werd in de pers melding gemaakt van € 2.160 per jaar voor een gemiddeld aardgasverbruik. Dat is € 180 per maand. Bewoners die aangesloten zijn op het warmtenet betalen dus ruim 2,5 keer minder. En die vergelijking is zelfs niet helemaal juist, want bij het warmtenet zijn er geen bijkomende onderhoudskosten, verplichte tweejaarlijkse keuringen, … die heb je wel als je gas verbruikt. Extra voordeel, dus.”

“Concreet bedraagt de kostprijs voor verwarming en sanitair warm water voor een gemiddeld gezin in het Zilverkwartier momenteel 68 euro per maand.”

Voorspelbare factuur

Projectverantwoordelijke Willem Warmenbol vult aan: “De energieprijs van het warmtenet is nog steeds minder dan € 50 per MWh en blijft vooral stabiel. Het voordeel: niet alleen een aanzienlijk lagere maar ook voorspelbare factuur. “ Dit kan uiteraard niet gezegd worden van de gasprijs. Eind augustus werden er zelfs pieken genoteerd van € 350 per MWh. En ook al was dit uitzonderlijk, de prijzen blijven torenhoog en instabiel. De markt vraagt zich bovendien af of de maatregelen die de Europese Unie heeft aangekondigd zullen volstaan om tekorten en black-outs te vermijden. Andere en meer duurzame energie dringt zich dus sowieso op.


De troeven van het warmtenet in een notendop

  • Voorspelbare energiefactuur, met een energieprijs gekoppeld aan de index.
  • 100% duurzaam: het warmtenet wordt uitsluitend gevoed door restwarmte. De aangesloten appartementen stoten geen CO₂ uit.
  • Het afgiftestation neemt niet meer plaats in dan een gewone verwarmingsinstallatie.
  • Er zijn geen onderhoudskosten verbonden aan de verwarmingsinstallatie.
  • Bevoorradingszekerheid ofwel leveringsgarantie: wie aansluit op het warmtenet zal nooit zonder verwarming of warm water vallen.
  • Het verbruik wordt gemeten door middel van individuele warmtetellers (calorimeters). Je krijgt een afrekening voor de verbruikte warmte, net zoals dat gebeurt voor elektriciteits- of gasverbruik.
Bron: Warmte verzilverd