Pers

Hypotheekrente fors gezakt – “Vandaag is een prima moment om vastgoed te kopen”

Goed nieuws voor wie wenst te lenen voor een appartement of huis! De gemiddelde rente voor een woninglening is de voorbije weken onverwacht fors gezakt. “Wie een huis wil aanschaffen, is momenteel aan zet”, zegt CEO John Romain van Immotheker Finotheker in De Morgen van 26 december.  “Vandaag is een prima moment om vastgoed te kopen”, aldus nog Romain.  Belangrijk om mee te geven is dat zowel de Fides woonprojecten Hof Berlamuze in het centrum van Lier, De Wastuin in Oud-Berchem en de instapklare penthouses van Zilverkwartier in Berchem bovendien in 2024 nog van het verlaagde btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw kunnen genieten. Wie slim is en snel beslist, doet nu dus dubbel voordeel.

De gemiddelde hypotheekrente om een huis te kopen, is fors gezakt, met 0,6 procent in 6 weken. Dit melden de kranten en andere media. “De gemiddelde lening in ons land zit rond de 200.000 euro die je op 25 jaar tijd afbetaalt. De daling van 0,6 procent, waardoor je afbetaalt aan een rente van 3,31 in plaats van 3,88 procent, kan je op het einde van de rit 18.000 euro opleveren. Dat voel je wel in je portemonnee”, zegt John Romain van Immotheker Finotheker dat onafhankelijk advies verleent over leningen en financiën.

“Deze rentedaling kan je op het einde van de rit 18.000 euro opleveren.”

Evolutie van de rente

“Dit is zeker het moment om te kopen omdat er nu nog niet massaal gekocht wordt. De kopers zijn aan zet”, zegt Romain nog in ‘De ochtend’ op Radio 1. “De energie- en voedingsprijzen zijn weer in evenwicht. Dan zie je dat de kopers weer in de markt komen.” Mogen we binnenkort nog een verdere rentedaling verwachten? Romain spreek op vrt nws over een evenwicht.  “De komende tijd zullen de cijfers niet veel meer schommelen”, stelt hij. “Je ziet dat men eerst de inflatie onder controle wil krijgen. Met de kopers aan zet, zijn we op weg naar een evenwicht”, klinkt het.

Het volledige artikel lees je hier: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/12/26/gemiddelde-hypotheekrente-om-een-huis-te-kopen-is-fors-gezakt/

6% btw in plaats van 21%

Graag geven we nog mee dat de lopende Fides-woonprojecten Hof Berlamuze in Lier, De Wastuin in Oud-Berchem en de Zilverkwartier penthouses in Berchem ook in 2024 nog kunnen genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% (ipv 21%). Deze overgangsmaatregel is van toepassing voor projecten waarvan de omgevingsvergunning voor de heropbouw werd ingediend voor 1 juli 2023, wat het geval is voor deze woonprojecten. De overgangsmaatregel geldt voor alle werkzaamheden gefactureerd of betaald tot eind 2024. Meer weten? Ontdek het aanbod en maak een afspraak.