Fides news

Interessante energieprijzen dankzij het warmtenet van Zilverkwartier!

Energieprijzen die de pan uit rijzen? Niet bij Zilverkwartier! Alle appartementen van dit nieuwbouwproject in Berchem zijn aangesloten op het duurzame warmtenet dat gebruik maakt van restwarmte. Dit innovatieve warmtenet zorgt zowel voor de aangename vloerverwarming als het sanitair warm water. Bijkomend voordeel: deze duurzame energiebron ondervindt geen hinder van buitensporige gasprijzen. Duurzame energie die ook goed is voor de portemonnee: dubbele winst!

Het CO₂-neutrale warmtenet: de duurzame keuze

Zilverkwartier zet volop in op duurzaam wonen. Dat doen we onder meer door de appartementen aan te sluiten op het innovatieve warmtenet van Warmte Verzilverd. Dit maakt gebruik van de industriële restwarmte die anders toch maar verloren gaat. Concreet: de ongebruikte restwarmte van de Agfa-Gevaert fabriek wordt opgevangen, getransporteerd en gebruikt als duurzame energiebron. Zo kunnen wij onze appartementen verwarmen en van warm water voorzien, zonder extra gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Het systeem van een warmtenet is vergelijkbaar met een centrale verwarming, maar dan op niveau van de hele wijk. Het is een ondergrondse circulatieleiding die warmte van een warmtebron naar de afnemers brengt, waaronder dus ook de Zilverkwartier appartementen.

Bron: Warmte Verzilverd

Wat met de energieprijs? Een voorspelbare factuur!

Iedereen heeft er de mond van vol: de stijgende gasprijzen! Hoe zit dat dan met de energiefactuur van de Zilverkwartier bewoners? Willem Warmenbol, Fides Project Manager, licht zeer concreet toe: “Voor de afname van energie van het warmtenet betaalt de Zilverkwartier bewoner momenteel (jan 2022), naast het vastrecht van € 336 per jaar voor gebruik van het net,  een prijs van € 0,047 per kWh warmte. Dit is ongeveer de helft van wat je nu voor warmte opgewekt met een aardgasketel neertelt. Logisch, de gasprijs is bijna verdubbeld. De energieprijs van het warmtenet, die werd vastgelegd in 2020 op basis van de gasprijzen die toen van toepassing waren, is nu niet langer rechtstreeks afhankelijk van die stijgende gasprijs. Daarentegen werd er gekozen om de energieprijs van het warmtenet te koppelen aan de consumptieprijsindex.  Ook deze kan stijgen, maar is lang niet zo wispelturig als de gasprijs nu blijkt te zijn. Het voordeel: een voorspelbare factuur! Bovendien zijn alle energiespecialisten het erover eens dat de aardgasprijs niet meer zal zakken naar het oude niveau.  Samengevat: de Zilverkwartier bewoners zijn beter af, ook wat de energiefactuur betreft.

De troeven van het warmtenet in een notendop:

  • Voorspelbare energiefactuur, met een energieprijs gekoppeld aan de index.
  • 100% duurzaam: het warmtenet wordt uitsluitend gevoed door restwarmte. De aangesloten appartementen stoten geen extra CO₂ uit.
  • Het afgiftestation neemt niet meer plaats in dan een gewone verwarmingsinstallatie.
  • Het is een onderhoudsarme verwarmingsinstallatie.
  • Bevoorradingszekerheid ofwel leveringsgarantie: wie aansluit op het warmtenet zal nooit zonder verwarming of warm water vallen.
  • Het verbruik wordt gemeten door middel van individuele digitale warmtetellers (caloriemeters). Je krijgt een afrekening voor de verbruikte warmte, net zoals dat gebeurt voor elektriciteits- of gasverbruik.

Meer info over het warmtenet: www.warmteverzilverd.be