Fides news

Nieuwbouwproject Zilverkwartier gaat resoluut voor groen!

Fides Desktop

Energiezuinig en duurzaam wonen, dat is alvast één van de belangrijke pijlers van Zilverkwartier. Dit nieuwbouwproject in Berchem, dat midden 2022 klaar is, loopt over van de ‘groene ambitie’. Zo zijn er groendaken met zonnepanelen, laadpunten voor elektrische wagens én onderzoekt men hoe men de 82 appartementen kan aansluiten op het warmtenet. Daarbij wordt gebruik gemaakt van industriële restwarmte om zo op een wel zeer ecologische manier te verwarmen. Het duurzaam wonen van de toekomst? Dat begint hier.


Duurzaamheid en woonkwaliteit

Er beweegt wat in Berchem. Een deel van de Agfa-Gevaert site, op de grens met Morstel, ziet zichzelf omgevormd tot een nieuwe en bruisende woonwijk. En hierbij wordt volop ingezet op duurzaamheid en woonkwaliteit. Bedrijfsterreinen die niet langer gebruikt worden, ruimen plaats voor een nieuwe en levendige buurt met een gezond evenwicht tussen wonen, werken, winkelen, groen en recreatie.

Dit alles maakt deel uit van een groot masterplan waar ook projectontwikkelaar Fides Invest graag zijn schouders mee onder zet. In samenwerking met het architectenbureau FVWW Architecten werd er invulling gegeven aan het aspect ‘wonen’ in deze nieuwe buurt. Woonproject Zilverkwartier werd een feit.Riante daktuin

Al van bij de start van de plannen was het duidelijk: er zou veel aandacht zijn voor groen. Dit uit zich onder meer in de enorme gemeenschappelijke binnentuin van 1.840 m². Deze groene oase wordt ingericht op het dak van de Colruyt supermarkt die deel uitmaakt van het gebouw. Het wordt een veelzijdige prairietuin, kleurrijk in elk seizoen, waar bewoners tot rust komen en elkaar kunnen treffen. Men voorziet ook serres met moestuinbakken, een overdekte buitenruimte, speelzone en een looppad van exact 100 meter voor de sportievelingen onder de bewoners.

Alle appartementen hebben ofwel een voortuintje of één of meerdere terrassen, sommige ook met een pergola of plantenbakken. Ook in de nabije omgeving komt er extra groen. Samen met de autoluwe inrichting van de buurt maakt dit alles dat je hier echt kunt thuiskomen, in alle rust. En dit op een boogscheut van Antwerpen stad, het station van Berchem en de belangrijke invalswegen.Het verwarmingsalternatief

Alles werd in het werk gesteld het project te laten uitblinken wat duurzaamheid betreft: van een uitmuntende isolatie tot groendaken met regenwaterrecuperatie en zonnepanelen. Maar de grootste groene zet is ongetwijfeld het innovatieve verwarmingsalternatief dat voor Zilverkwartier op stapel staat. Het opzet is om alle 82 appartementen aan te sluiten op het warmtenet dat volop in ontwikkeling is. Daarbij zal de industriële restwarmte van het nabijgelegen Agfa-Gevaert gebruikt worden als energiebron voor de appartementen.

De vloerverwarming was nog nooit zo ecologisch. Deze restwarmte zal via een netwerk van buizen tot bij project Zilverkwartier gebracht worden om zo de volledige site te bevoorraden. Het is niet alleen een zeer ecologisch alternatief, maar maakt het voor de gebruiker ook eenvoudiger: geen CV-ketel om te onderhouden of om zich zorgen over te maken. In België is het concept van het warmtenet nog relatief nieuw en onbekend, maar wereldwijd heeft deze duurzame manier van verwarmen zichzelf al uitgebreid bewezen. Groene en duurzame energie, mét een gemaksfactor.


Duurzame mobiliteit

Duurzaamheid is ook onlosmakelijk verbonden met mobiliteit. Uiteraard wordt de auto niet geweerd, al koos men er wel voor om de omgeving rond het project autoluw in te richten. In de ondergrondse parking is er plaats voor 125 auto’s. Niveau -1 wordt ingericht als parking voor de supermarktbezoekers terwijl niveau -2 volledig gereserveerd wordt voor de bewoners.

Van deze autostaanplaatsen worden er 25 parkeerplaatsen voorzien van een laadpunt voor elektrische wagens. Ook aan de fiets werd gedacht, met op het gelijkvloers verschillende fietsenstallingen. Het gebouw telt in totaal 9 aparte inkomhallen met elk een eigen fietsstalling zodat je in een wip op je tweewieler zit richting stad of station. 


Wonen op mensenmaat

Zilverkwartier staat niet alleen voor duurzaamheid, maar ook voor kwalitatief wonen op mensenmaat. Ondanks dat het geheel in totaal 82 appartementen én een supermarkt omvat, geeft het nieuwbouwproject een heel ruimtelijk en huiselijk gevoel. Dankzij de verschillende inkomhallen, ook rechtstreeks vanuit de parking bereikbaar, ontstaat er een intiemere sfeer en een nauwer contact met naaste buren. Door de variatie in de architectuur, met een hogere woontoren maar ook lagere gedeeltes, garandeert men niet alleen voldoende zon op de daktuin, maar wint de architectuur ook aan dynamiek.

Met een ruime keuze aan 1, 2 en 3-slaapkamerappartementen, waaronder ook zeer ruime duplexwoningen, is er voor ieder wat wils en garandeert met een mooie mix aan bewoners van alle leeftijden. Of hoe duurzaam, eigentijds en kwaliteitsvol wonen samen gaan in een woonproject dat helemaal klaar is voor de toekomst. 


Lanceringsaanbod

Eerste 20 kopers krijgen een gratis berging twv € 5.000.
Contacteer ons voor meer informatie.

Join the conversation