Fides news

Duurzaamheid is…. laadinfrastructuur voor elektrische wagens als een evidentie beschouwen

Juridisch nieuwsfeitje! Sinds 11 maart 2021 legt de Vlaamse Regering verplichtingen op wat betreft laadinfrastructuur voor elektrische auto’s, zowel op binnen- als buitenparkings bij gebouwen. In het kort: laadpunten worden verplicht! Een goeie zaak. Omdat Fides al veel langer inzet op duurzaamheid, wordt er zowel in de inpandige parkings van woonprojecten Rijnpoort als Zilverkwartier de mogelijkheid geboden om te kiezen voor een parkeerplaats mét laadpunt. Helemaal klaar voor een duurzame toekomst!

Fides investeert in duurzaamheid en toekomstgericht wonen, onder meer door het aanbieden van parkeerplaatsen met laadpunt.

Duurzaam wonen én rijden
De toekomst is aan de auto’s met zero-emissie. Anno 2021 durven nog veel mensen de overstap naar een elektrische wagen niet maken. Het gebrek aan laadinfrastructuur in Vlaanderen is daar alvast  één reden waarom men twijfelt. Net daarom heeft de Vlaamse overheid, in uitvoering van een Europese richtlijn, zowel particulieren als bedrijven extra verplichtingen opgelegd. Een goede zaak, vindt Fides, dat al veel langer investeert in duurzaamheid en toekomstgericht wonen.

Residentieel of niet-residentieel
Concreet: laadinfrastructuur voor elektrische wagens is sinds 11 maart verplicht, zowel bij nieuwbouw als bij ingrijpende renovaties. Afhankelijk van de situatie – residentieel of niet-residentieel, nieuwbouw of renovatie – en van het aantal parkeerplaatsen gelden er verschillende regels. Bij nieuwe residentiële gebouwen, met een parkeerterrein van 2 of meer plaatsen, gaat het voorlopig enkel over het voorzien van infrastructuur voor leidingen of minstens kabelgoten om de installatie van oplaadpunten mogelijk te maken. Voor nieuwe niet-residentiële of parkeergebouwen moet men bijvoorbeeld vanaf 10 parkeerplaatsen 2 oplaadpunten voorzien. Bestaande parkings met meer dan 20 plaatsen dienen uiterlijk tegen 1 januari 2025 minstens 2 oplaadpunten te hebben.

Nu al parkeerplaatsen mét laadinfrastructuur
Deze regelgeving is van toepassing voor ingediende omgevingsvergunningen vanaf 11 maart 2021. Indien de omgevingsvergunning eerder werd ingediend, hoeft men met andere woorden niet te voldoen aan deze verplichtingen. Feit is dat Fides niet heeft gewacht op deze nieuwe verplichting. Zowel bij woonproject Rijnpoort, in hartje Antwerpen vlak bij het Eilandje, als nieuwbouwproject Zilverkwartier in Berchem worden er nu al parkeerplaatsen met laadinfrastructuur voor auto’s aangeboden.

Daktuin en warmtenet
Nieuwbouwproject Zilverkwartier, met een brede waaier aan woningtypes, beschikt over een ondergrondse garage met twee parkeerlagen waarvan er één gereserveerd is voor de bewoners en één voor de bezoekers van de Colruyt supermarkt. De winkel maakt ook deel uit van het gebouw, vlak boven de parking. Bovenop het dak van de supermarkt komt bovendien een daktuin die het groen tot dicht bij de bewoners brengt. Duurzaamheid troef, ook dankzij het innovatief warmtenet dat uitsluitend gevoed wordt door restwarmte. De aangesloten Zilverkwartier appartementen stoten met andere woorden geen CO2 uit. Voor een duurzamere wereld, zonder dat er aan comfort moet worden ingeboet.