Fides news

Rijnpoort: slimme herontwikkeling van voormalig kantoorgebouw

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers wil volop inzetten op het ombouwen van leegstaande kantoorgebouwen tot wooneenheden. Zo wil men het tekort aan kwalitatieve woningen gericht aanpakken en ook jongeren verder aanmoedigen om in de stad te wonen. Met Rijnpoort in centrum Antwerpen was Fides dit advies voor en werd een oud kantoorgebouw omgevormd tot een aantrekkelijk woonproject, mét aandacht voor kwalitatief en groen wonen in de stad. Nog enkele volledig instapklare appartementen  beschikbaar.

Intelligente stadsontwikkeling

Bart Somers verwijst naar de leegstand van kantoorgebouwen als ‘een opportuniteit voor intelligente stadsontwikkeling’. Jan Melis, voorzitter van de Orde van Architecten treedt hem bij: “Vandaag blijft heel wat kantoorruimte onbenut en nu thuiswerk stilaan meer aan terrein wint, zal dat volume enkel maar toenemen. Door lege bureaus te laten plaatsmaken voor woningen, slaan we twee vliegen in één klap: de leegstand wordt aangepakt en het tekort aan betaalbare woningen in de grote steden wordt weggewerkt. Het omvormen van kantoorgebouwen naar woongelegenheden zal ook een extra economische boost geven aan de bouwsector.”(bron architect.be – lees meer)

Deze visie kan Fides alleen maar bijtreden. Met project Rijnpoort werd een leegstaand kantoorgebouw uit de jaren ‘70 omgevormd tot een eigentijds woonproject. Rijnpoort omvat naast 110 stijlvolle appartementen – al voor 85% verkocht – ook 5 multifunctionele handelsruimtes of kantoren.  De voor die tijd innovatieve draagstructuur en betonnen vloerplaten werden behouden en geïntegreerd in een verfrissende architectuur die aansluit bij de omgeving én aandacht heeft voor groen. Zo kwam er een fraaie en zonnige binnentuin waar de bewoners de drukte van de stad even kunnen vergeten. Liever dat ‘on top of the world’-gevoel? Dan zijn er de Metropolitan-appartementen die een panoramisch uitzicht bieden over de Antwerpse binnenstad en Het Eilandje. Het wonen van vandaag én morgen vormgegeven.