Fides news

Investeer nu en bespaar 2%

Investeren in vastgoed? Een strak plan! Wie snel is, kan bovendien nu nog 2% besparen. De hervorming van het Vlaams verkooprecht – bij velen nog bekend als ‘de registratierechten’ – komt er binnenkort aan. Indien de geplande wijzigingen worden doorgevoerd, zal vanaf volgend jaar het verkooprecht voor een tweede eigendom stijgen van 10% naar 12%. Wat er meer verandert? En hoe het zit met het verschil tussen verkooprecht en btw? We zetten het even op een rijtje.

Aankoop tweede eigendom: snelle beslissers doen voordeel

Jonge mensen op zoek naar een woning verdienen een duwtje in de rug. Dat vindt ook de Vlaamse regering die een nieuwe regeling voor de verkooprechten heeft voorgesteld in de Septemberverklaring. Nu betaal je in Vlaanderen 6% aan registratierechten voor je eigen en enige woning. Door de nieuwe regeling zal dit dalen naar 3%.

Daar staat tegenover dat de verkoop- of registratierechten bij aankoop van een tweede eigendom zullen stijgen: van 10% naar 12%. Dit nieuwe tarief is van toepassing vanaf 2022 en geldt dus voor koopovereenkomsten gesloten in het nieuwe jaar. Snelle beslissers doen nu dus nog voordeel.
Een voorbeeld: je investeert in een luxueus en instapklaar Metropolian Rijnpoort appartement van € 395.000, met het oog op een mooie huuropbrengst en dito rendement. Dan betaal je bij de aankoop binnenkort € 47.400 aan registratierechten in plaats van € 39.500. Snelle beslissers besparen dus € 7.900.

Bovendien is en blijft investeren in vastgoed aantrekkelijk, in tegenstelling tot het slapend geld op je spaarboekje dat door de inflatie en lage rentes zelfs aan waarde inboet. Vastgoed wordt door analisten als de interessantste belegging gezien om uw spaargeld tegen inflatie te beschermen (bron: De Tijd). Interesse? Het Fides-team informeert je graag over de mogelijkheden en opportuniteiten. Maak hier een afspraak.

Verkooprechten of BTW?

Let wel: niet alle Fides-appartementen vallen onder dit bovenvermelde stelsel van de verkoop- of registratierechten. Soms betaal je verkooprechten, soms btw. Bij de aankoop van een nieuw appartement(*) ben je btw verschuldigd op het constructieaandeel. Is de woning ouder of maakt het appartement deel uit van een renovatieproject, dan betaal je verkooprechten.

Het btw-tarief voor nieuwbouw bedraagt standaard 21% (op het constructieaandeel), maar ook hier is er goed nieuws. Sinds 1 januari 2021 is het verlaagde btw-tarief van 6%  voor afbraak en heropbouw van woningen van toepassing, zo ook voor de appartementen van het Fides-project Zilverkwartier. Dit is enkel van toepassing als je het appartement koopt als natuurlijke persoon en het je enige en eigen woning is. Het Fides-team informeert je graag over de verdere voorwaarden. Deze interessante btw-verlaging is trouwens een tijdelijke maatregel en loopt nog tot 31 december 2022. Wens je te weten hoeveel jij  kunt besparen? Maak dan gerust een afspraak.

 (*) Een woning/appartement wordt door de fiscus als nieuw beschouwd tot en met 31 december van het tweede jaar dat volgt op het jaar van de eerste ingebruikname van de woning/appartement.

Interesse in een Fides-appartement?